Az ukrán nép büszkeségének feminista névrokonával, Alexandra Sevcsenkóval a Der Standard c. osztrák napilaphoz kötődő, nők szerkesztésében álló online magazinon jelent interjú, aminek a témája a Femen nevű feminista mozgalom volt, akiknek a céljait a világ általában kevésbé szokta ismerni, mint másodlagos nemi jellegeiket. Sevcsenkónak köszönhetően azonban most végre megtudhatjuk, hogy miért villantanak ezek az ukrán nők többet, mint Miley Cyrus és Rihanna összesen.

A 2008-ban megalakult Femen-csoport egyébként Kijevben kezdte meg a tiltakozásokat, de annyira belejöttek, hogy mostanára a „szextrémizmussal”, ahogy ők a munkájukat nevezik, beutazzák a világot – még a Vatinkánban is megriogatták Isten szolgáit. Ukrajnában azonban négy miatyánk és nyolc üdvözlégy mormogása helyett a nőket egy erdőbe hurcolták, és levágták a hajukat. „Egyszerűen otthagytak minket” – mesélte Alekszandra Sevcsenko, aka Szása.

 Szása munkásságáról további képek: itt.

Tekintettel a téma komolyságára, gondoltam felkérem Csató Jani haveromat, aki a szexturizmussal hosszú évekig hobbiból és üzleti szinten is foglalkozott, hogy kommentálja az elhangzottakat.

A fényképeken látni, ahogy az akciók alkalmával a rendőrök Önt szinte meztelenül az utcára teperik. Ön hogyan kezeli azt, hogy tüntetőként és nőként is kiszolgálva van a hatalomnak?

A hajlandóság, hogy kiszolgáltassam magam, nem magától értetődő. Hosszú lelki és testi gyakorlatok eredménye, amiket szüntelenül folytatunk a munkacsoportjainkban. Megpróbáljuk meggyőzni magunkat arról, hogy semmi illegálisat nem teszünk. Ha el is hurcolnak, akkor is azt kell éreznünk, hogy nem bennünk van a hiba. Észben kell tartanunk, hogy az egész világ látja, amit velünk csinálnak, hogy jogokat sértenek meg. Ennek ábrázolására a meztelen test, ami különösen védtelennek hat, igen alkalmas.

A Csató Jani szerint a dohány utcai vörös bársonyba ő már évek óta kizárólag kriminalisztikai okokból jár, hogy ott alaposan szembesüljön különböző jogsértéseket megtestesítő előadásokkal.

Az, hogy a fiatal nők levetkőznek és csattognak a kamerák, tulajdonképpen nem meglepő. Mit tesznek Önök az ellen, hogy a média alakítson ki Önökről egyoldalú képet? Hiszen van aktivistájuk, aki több mint 60 éves, őt sosem látni az ügynökségek fotóin.

 nem-e?

Az a jogsértés már elévült, teszi hozzá Csató Jani, megcsillantva, hogy nem véletlenül foglalkozott a területtel olyan régóta.

Nagyon sok akciót szervezünk, ahol gyakran részt vesz ez az idősebb aktivista – de nem szerepel minden képen és minden országban. A tüntetéseket felosztjuk egymás között, és ő ott volt például Ukrajnában a nyugdíjkorhatár megemelése ellen rendezett tüntetésen.

Csató Jani itt elkezdett fészkelődni a székében, és eszébe jutott Selmeczi Gabriella, aki eltökélt a nyugdíjak megvédése tárgyában. "Az ég irgalmazzon nekünk" - sóhajtott aggodalmasan.

Az igazi célcsoportunk általában véve a fiatalabb nők. Ennek több oka van: sok felvilágosító munkát végzünk, és gyakran nehéz egy 30 éven felüli nőt bevonni ebbe, aki háztartást vezet és gyerekeket nevel. Ezért a 20-as éveikben járó nőkbe vetjük a reményeinket, mert ők nyitottabbak az új gondolatokra és könnyebben meggyőzzük őket a világképünkről. Megdöbbentő, hogy milyen sokan milyen apolitikusak és passzívak, és pontosan ezek a nők a szexturizmus potenciális áldozatai.

Jani is számtalan feministát ismer a myvipről. "Szerencsére ők elég aktívak, gondolom azért, hogy ne válhassanak a szexturizmus áldozataivá."

 

nem megyek nászútra, nem leszek szexturista!

Az Önök  bécsi sajtótájékoztatóját különösen nagy médiaérdeklődés kísérte, különösen a képanyagok tekintetében. Önök teljesen megfelelnek a jelenlegi szépségideálnak és nagyon fiatalok. Mi a szerepe a vonzerőnek a Femennél? Mennyiben váltja ez ki a média érdeklődését?

A nyugdíjkérdést azért vegyék le a napirendről, minél hamarabb - CSJ.

A Femennél leginkább az számít, hogy valaki elég bátor és kész arra, hogy meztelenül megmutassa magát. Egy példa: ha megbeszélni valónk van, és találkozunk valamelyik kijevi kocsmában, egyáltalán nem keltünk feltűnést. De ha ugyanezek a nők levetkőznek az akciókban, akkor már teljesen másképpen néznek ki – ehhez jön még ez az őrült tekintet, majdnem olyan, mintha a szemünk lángolna (nevet). De most komolyan: a döntés, hogy erőt veszek magamon, sokat számít a megjelenésemben. Egy bizonyos testtartás, ami a bátor öntudatból fakad – én inkább a tiltakozás esztétikájának nevezném azt, ami a fellépésünkben lényeges.

Karsai Dorottya is foglalkozhatott volna inkább ezzel az esztétikával az éneklés helyett, faszom. - CSJ

jöttök szépen az erdőbe!

Ha már felvetette a szexturizmus témáját: az ellene való harc láthatóan a Femen kiemelt törekvése.

Igen. Ukrajna az utóbbi időben a szexturisták Mekkája lett. Ez annak tulajdonítható, hogy Ukrajna közelebb esik Európához, mint az ázsiai országok. Ezen kívül olcsó, jó a hotel infrastruktúra, továbbá: a fiatal nők egészségesek. A szexturizmust nem a tapasztalt prostituáltak szolgálják ki, hanem teljesen naiv lányok, akik várnak az európai hercegre.

Elképesztő, hogy mik vannak. Az ő lányaik legalább a hazai GDP-t növelik, a mieink pedig többek közt a svájcit erősítik. Pedig ha nem disszidálnának ezek a tehetséges magyar fiatalok, máris kevésbé kéne izzadni az egymillió új munkahelyen - CSJ.

 

 

magyar feminista topless dj

A prostitúciót - hivatalosan legalábbis - betiltották Ukrajnában. Mit követel még a Femen a prostitúció és a szexturizmus kapcsán?

 A tiltás önmagában nem elég. Azt akarjuk, hogy a felelősséget ne a nőkre hárítsák, hanem az ügyfelet kriminalizálják. A férfiak árunak tartják a nőket, akiket el lehet adni és el is kell adni.

Én kizárólag a keresleti oldalon vagyok érdekelt. Szerintem a nejemért már jó 10 éve nem kapnék semmit - CSJ.

Hogyan reagálnak a szexmunkások az Önök tiltakozására?

Egyáltalán nem reagálnak. Ők Ukrajnában egy különösen lealacsonyított és a jogaitól megfosztott nők csoportjába tartoznak. Már úgy gondolkoznak, mint a rabszolgák, a legtöbbjüknek nincs véleménye a helyzetéről.

Azért azt nem biztos, hogy megnéztem volna, ahogy Kirk Douglas a faszát lengeti a Spartacusban. - CSJ.

 

Azért kérdezem, hogyan reagálnak a szexmunkások, mert a szexmunkásoknak sok európai országban még egyesületeik is vannak, nem akarnak tiltást, hanem fel akarnak lépni a prostituáltak jogaiért, hogy a szakmájukat mint olyant elismerjék. Elutasítják, hogy áldozatként tekintsék őket, és azt hangsúlyozzák, hogy önállóan döntöttek a munkájukról.

Én alig hiszem, hogy azok a nők, akikről Ön beszél, mindezt önálló akaratukból teszik. Lehetséges, hogy a futtatóik befolyásolják őket. Sok különféle prostituálttal beszéltem, és egyik sem gondolta azt, hogy amit csinál, azt szívesen csinálja, és hogy ezt kívánja a barátnőinek és a gyerekeinek is. Egyszer végeztem egy kísérletet is, azt mondtam az egyik prostituáltnak, hogy szívesen dolgoznék a bordélyban. Lebeszélt róla, holott ez neki nyereséget hozott volna. Az újak beszervezésétől a nők előnyökhöz jutnak. Lehet, hogy Európában jobb feltételek között dolgoznak a prostituáltak, mint Ukrajnában. De én úgy hiszem, hogy a futtatóik erős nyomást gyakorolnak rájuk.Ezt nevezném Stockholm-szindrómának. A nők már hozzászoktak ahhoz a gondolathoz, hogy szexuális tárgyak, és maguk is azt hiszik, hogy csak erre képesek. Ukrajnában már ahhoz is hozzászoktunk, hogy szegények és boldogtalanok vagyunk, tehát már nem küzdünk ellene. Azt hisszük, hogy ez így rendben van.

Elképesztő, hogy nálunk sok lánynak már azelőtt van stricije, hogy kurva lenne, aki rákényszeríti őket, hogy miután elindultak bükkfürdő szépén, után odamenjenek a szervezőkhöz, hogy tudnak-e segíteni egy kis mellékesben. - CSJ.

Ukrajnában követelték néhányan, hogy a 2012-es futball EB idejére függesszék fel a prostitúció tilalmát. Mi lehet ennek az oka?  



ide lőjetek!

Vannak állítólagos aggodalmak a prostituáltak egészségéért, vagy hogy meg kellene akadályozni a bordélyokban az erőszakot. De ez csak férfibeszéd, hogy igazolják, amit csinálnak – vagyis az emberkereskedelmet. Az egyetlen őszinte érv az az, hogy sok focirajongó jön majd Ukrajnába, akiket szórakoztatni kell. És mit tud egy szegény ország szórakozásként felajánlani? Nőket!

Ajándék lónak ne nézd a fogát.  - CSJ

A Femen a sajtótájékoztatón bejelentette a világuralmi törekvéseit – hogyan nézne ki egy Femen által uralt világ?

Dr. Genya mit szól mindehhez? - CSJ

Matriarchátus lenne (nevet). De teljesen komolyan: ha minden követelésünket teljesítenék, tulajdonképpen semmi új nem történne – hiszen minden követelésünk jelenleg is szerepel az alkotmányban, törvényekben, csak éppen a gyakorlatban nem valósulnak meg.

Nem lettem sokkal okosabb, vallotta be Jani az interjú után. De örülök, hogy van igazságérzetük, meg minden, mert amit csinálnak, meg ahogy csinálják, az tetszik. Viszont annak is örülök, hogy a feleségem nem ilyen idealista és beéri a krumplipucolással, mondjuk ahhoz hál' istennek nem is kell levetkőznie.

A világuralomra törő hölgyek egyébként múlt héten sem tétlenkedtek, a Dnyipropetrovszkban kiállított EB serleget megkaparintotta egyik, "Baszd meg a foci EB-t!" testfestésű aktivistájuk. Ezután nem kezdett a "Világ az enyém" felkiáltással körtáncba, ehelyett inkább megfenyegették a kurvázást expert fokozaton űző angol szurkolókat: „Az angolnak tudniuk kell, ha egy ukrán nővel akarnak packázni, akkor mi packázunk velük. Tudatosítani akarjuk mindenkiben, hogy az ukrán nők nem a szexjátékaik, Ukrajna pedig nem egy bordélyház”.

Challenge accepted - üzente Liverpoolból Douglas Taylor dokkmunkás.

39 komment

Címkék: ukrajna femen

A bejegyzés trackback címe:

https://ukran.blog.hu/api/trackback/id/tr14559043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.01. 13:25:42

". Ez annak tulajdonítható, hogy Ukrajna közelebb esik Európához, mint az ázsiai országok."

De lehet, hogy Magyarországnál is jobban :D

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.01. 14:54:03

Kifejezetten nem szép, gusztustalan csajok.

gastro, missing in action 2012.06.01. 15:41:54

@Max val Birca: hát te hülye vagy, esetleg buzi :) bőven lehetne köztük mazsolázni, a testük meg simán tökéletes. nem mindegyiknek, de nagyrészt igen.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.01. 15:49:07

@gastro, missing in action:

Akinek nem tetszik az országúti kurvás kinézet, az buzi? Kifejezetten vulgárisak, nem nőiesek.

Na és a típusuk is semmi. Sokkal szebb ukrán lányok vannak ezeknél.

odamondó 2012.06.01. 17:55:57

@Max val Birca: igen valószínű homoszexuális vagy, de ez a mai világban nem probléma már.

qwertqwert · http://szexpina.com 2012.06.01. 18:07:30

a csajok simán suna+ kategória,aki szerint nem,az buzi

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.01. 18:53:29

@odamondó:

Akinek nem tetszik egy csapat vulgáris kinézetű ukrán országúti kurva, az biztosan csakis homokos lehet... :-)

mamasita 2012.06.01. 18:53:32

@Max val Birca: @gastro, missing in action: @qwertqwert: most akkor nektek tényleg semmi más nm jött le a cikkből mint h ezek a csajok bejövősek -e itt éppen v nm??? (1ébként teljesen rendben vannak,ha éppen beállítgatott szépen megvilágított fotosoppolt képekről pucsítanának itt nektek,nm lenne rájuk panasz az bizt )de ismerve az itt kommentelők kultúráját megint csak azt kapom majd h milyen őstapló vagyok a rövidítéseimmel.

én nagyon tisztelem amit a csajok csinálnak,bár sajna sok mindent nm érnek el :(

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.01. 18:56:08

@mamasita:

Ha fénykép, akkor a megvilágítás is bizony számít.

De itt nem erről beszélünk. Ezek a csajok nem nőiesek.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.01. 18:58:01

@mamasita:

Ja, s a mondanivalójuk még rosszabb. Utálom a feministákat.

Martian (törölt) 2012.06.01. 19:08:27

@Max val Birca: az első képen inkább természetközeli Wicca-tündéreknek néznek ki... :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.06.01. 19:09:02

egyetek már egy Bohóc csokit! :P
Csató Jani über alles..:DDDD

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.01. 19:11:47

@Martian:

Oké, semmi gond. Elhiszem, hogy van akinek ez a típus tetszik. Nekem nem.

mamasita 2012.06.01. 19:22:13

@Max val Birca: ha fénykép..de ti a csajokról beszéltetek.most akkor fényképeket szerettek dugni v csajokat,akik vmilyen fényképen látszanak? szar minőségű fotón is látszik h jó-e a csaj.
ezek nm feministák,a kiszolgáltatottság,a naiv csajok lealázása ellen küzdenek.ez nm feminizmus.

Gekko 2012.06.01. 21:40:01

@Max val Birca: Zsenikém, ha nem jött volna le, ezek a csajok nem kapnak pénzt ezért, hm? Így aztán nem is releváns, hogy neked bejön-e, vagy sem. Amúgy az is egy szint, amikor látsz egy fotót egy meztelen nőről, és csípőből jön a "nem jön be" duma... Ugye érzed Te is, hogy mi ebben a gáz... Tökös kommenthuszár, inkább mlmezz még, az lehet a neked való!

Martian (törölt) 2012.06.01. 22:44:01

@Max val Birca: nekem sem éppen a szőkék bejövősek, de az első asszociációm a "természet lányai" és nem a "prostik" voltak.

KGBT 2012.06.01. 22:54:49

Ha ez így megy tovább, az engedély nélkül álló farkam is kimeríti majd egyszer a bűntény fogalmát. Feminista rendőrlányok tikszózzák majd a combomhoz, "mocskos beteg perverz férfi" szitokszavak kíséretében. Talán addigra már nem áll, és megúszom.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.02. 06:44:22

"Én alig hiszem, hogy azok a nők, akikről Ön beszél, mindezt önálló akaratukból teszik."

A jó öreg marxista "hamis öntudat" vád.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.02. 08:43:06

@Gekko:

Nekem viszont ez jött be. Nem tetszenek.

Mlm? Milllliomos akarsz lenni te is? Teismektudodcsináni!!!

Anti Anyag (törölt) 2012.06.02. 09:39:53

Átlagos és tipikus ukrán nők. Ezek ott nyilván a csúcs, de a magyar ízlésnek ezek annyira nem jönnek be.

Nem kell itt buzizni, nyilván nem bújna ki a többség ki alóluk, de azért ne hogy már el kelljen ájulni tőlük.

Ez pedig, hogy figyelmeztetik az angolokat röhejes, vajon miért Ukrajnába megy az angol nőért és miért nem mondjuk Belgiumba?

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2012.06.02. 09:50:47

@Anti Anyag: öőőő izé, korábbi cikkben szóba került, hogy az ukrán nők, különösen kijevben mutatósabbak többnyire a magyar nőknél, és azok a kommentelők, akik mindkét országban jártak/éltek ezt megerősítették.

úgyhogy az nettó nem igaz, hogy ott nyilván ez csúcs, mert ott csak szamarat látnak. és egyáltalán nem csak ukrajnában "népszerűek" és felkapottak, hanem ahova kb. mennek. és nem is értem, hogy ki gondolja azt, hogy a külsejük miatt... komoly baj van a fejekben.

és azért üzentek az angoloknak, és azért mennének oda nőért és nem belgiumba, merbaze UKRAJNÁBAN MOST LESZ EB, HAHÓ!

indapass90210 2012.06.02. 09:55:45

@Max val Birca: Miért vannak nekem olyan emlékeim, hogy te nem voltál mindig ennyire hüje, csak az utóbbi időben vett rajtad erőt valami vallásos téboly?

indapass90210 2012.06.02. 10:01:05

@IzomTibi: a faszt Tibi, ez baromság! Gyere ki pár napra, akár lakhatsz is nálam, aztán megmutatom, hogy hol mutatósabbak a nők.
Kiev az max egy erős közepes az országban. Persze vannak olyan helyek, mint pl a tsar project, ahol amikor utoljára jártam szigorú fészkontroll volt, egy átlagos vagy az alatti csajt sem engedtek be, de általában nincs az a húdekirályság.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.02. 10:22:34

@IzomTibi:

"az ukrán nők, különösen kijevben mutatósabbak többnyire a magyar nőknél"

Ezzel teljesen egyetértek. Azonban a képek nem ezt illusztrálják. Ennél sokkal szebb ukrán nők vannak.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.02. 10:25:37

Most komolyan azon vitáztok, hogy jó nők-e vagy sem? :D :D :D

A módszer tetszik, kellően radikális, de éppen ezért a hölgyek nem, jobban szeretem a konszolidált típusokat. A feminizmus amúgyis állítólagos jogegyenlőség az egyik igényeinek kizárólagos kiemelésével, általában az azzal járó kötelességeket már nem szokták számba venni.

NA YA! 2012.06.02. 10:57:24

Hát az utolsó képről, "az UEFA támadja a kapuinkat", nekem a suna+++ jut az eszembe, és nem a prostituáltak kiszolgáltatott helyzete! Biztos bennem van a hiba!;)

a pék · http://youtu.be/Ye1vMsOmsnM 2012.06.03. 08:13:43

Jó lehet ukrán (roham)rendőrnek lenni, ha nap mint nap kell ezeket a csajokat leteperni, az őrszobán meg...

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2012.06.03. 10:25:45

őhhhm....

pákó, mint toplessz dídzsé, nem feminista.

nekem van toplessz dídzsém otthon, de ő nem vállalja a nyilvánosságot :) és ő tényleg feminista.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2012.06.03. 10:30:26

@Max val Birca: nem tudnék mit csinálni azokkal, akik a magyar nőket mondjuk a tóth vera énekesnő után akarnák megítélni. én a kis szösszenetben nem az ukrán nőket illusztráltam, hanem a femen feminista csoportról írtam, akik mellesleg ukránok. éppen ezért nem vágom, hogy miért nem a feminizmusról van szó, mondjuk, vagy a kurvázásról és miért az ukrán nők külsejéről.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2012.06.03. 10:31:32

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: gondoltam, hogy valami már legyen jó. de ha még ennek sem, akkor tényleg nem tudom.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.03. 13:21:50

@IzomTibi:

Nagyon ellengyógyszerész* nekem eleve ez a Femen, a módszereik meg egyáltalán nem tetszenek. Vulgárisan viselkedő, nem szép nők, akik hülyeségeket beszélnek = ez nekem a Femen.

* antipatikus

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2012.06.03. 14:11:24

@IzomTibi:
tudod jól, hogy nekem soha semmi nem elég jó :)

és különben is, utoljára akkor volt orgazmusom, amikor megbaszott a kettőhúsz :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.06. 12:44:51

@Max val Birca: nem kis baratom, te bigott vallasos vagy es csak azert nem tetszik, mert tilos megdugnod oket.

hidd el, ezek nagyon helyre kis csajok. az, hogy neked tilos az azt jelenti, hogy neked tilos. nem azt, hogy csunyak.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.06. 13:25:37

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:

Szívesen mutatok neked nekem tetsző nőket. A vallás a hűtlenséget tiltja. Azt nem tiltja, hogy megállapítsam melyik nő szép és melyik nem.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.06.06. 13:38:51

@Max val Birca: "roka koma a szolohegyre tartott.
a farkas megkerdezte: "mit akarsz ott?"
felelt a roka: "a tyukpecsenye
utan jolesnek egy kis csemege."
es ment. a szoloben a lugasok
leceirol dusan logott a sok
finom furt. rokank labujjhegyre allva
agaskodott utanunk, de hiaba:
nem erte el, s busan elkullogott.

az elso, akivel találkozott,
a farkas volt, így hunyorgott feleje:
„nos, izlett?”
– "mi?" – "a csemege!"
– "mifele csemege?"
– " hat a szolo!"
– "Ja vagy ugy?
nem kellett. utalom a savanyut.""

vilagoskek 2012.08.21. 12:58:56

Jó csajok.Kár,hogy feministák.Fasznak kell a matriarchális társadalom!!

kuruc.info/r/39/99806/

pff gusztustalan..
süti beállítások módosítása